Meekijken bij een coachgesprek

Best veel mensen zijn nieuwsgierig wat er nu in zo’n coachgesprek besproken wordt. Wat moet je er nu bijvoorstellen?
Onderstaand in grote lijnen hoe een coachgesprek is verlopen en wat de cliënt daaraan gehad heeft.
Deze coachee is van middelbare leeftijd. hij vertelde mij er steeds weer tegenaan te lopen dat hem allerlei dingen overkomen. Hij voelt zich als het ware steeds weer heen en weer geslingerd tussen van alles en nog wat . Hij zou tijdens het coachtraject graag willen kijken wat er voor mogelijkheden zijn om met anderen in contact te komen of een maatje te vinden.
Aan het begin van het intakegesprek benoemde hij zich coachvraag als:

Ik wil iets in ‘mijn zijn’ veranderen om dat ‘zijn’ vast te kunnen houden.
Hoe kan ik de contacten die ik heb bestendigen?
Hoe kan ik (passende) mensen vinden om contact mee te leggen?

Aan het einde van het intakegesprek verwoordde hij zijn coachvraag als volgt:
 

“ Ik wil het patroon waar ik in vast zit, doorbreken om contacten te kunnen vasthouden. Ik wil als het ware gereedschappen ontdekken om daarmee aan de slag te gaan en zo mijn droom te bereiken.” (De droom is: ik wil zingen op een podium en ik wil daadwerkelijk iets met mijn schrijverstalent gaan doen en daarmee mensen te ontmoeten waar ik verder mee kan – tot aan een relatie aan toe)”

Een paar gesprekken later voerden we het onderstaande gesprek (ik geef het hieronder in grote lijnen weer).
Voor dit coachgesprek heb ik ‘De Walt Disney Strategie’ als techniek genomen om zo de coachee helpen met duidelijk krijgen wat zijn droom is en welke kwaliteiten hij in zich heeft om uiteindelijk zijn droom te kunnen verwezenlijken.
Ik heb deze techniek gekozen omdat ik deze techniek met de drie vloerankers (Dromer, Realist, Criticus) heel goed vond passen bij de coachvraag van de coachee.
 
Deze coachee kan zich goed uitdrukken, maar weet dat hij nogal geneigd is om uit te weiden.
Daarom vond ik de ‘Walt Disney-Strategie’ een goed te gebruiken techniek om de coachee te helpen zijn gedachten te richten op het onderwerp.

 

De drie vloerankers ‘Dromer’, ‘Realist’ en ‘Criticus’ zijn goed geschikt om te helpen je gedachten te richten. 

 

Je bekijkt vanuit verschillende gezichtspunten dat wat je wilt onderzoeken op een manier waarop veel mensen niet naar een probleem kijken. Veel mensen volgen hun eigen ‘gebaande paden’ in hun probleemhantering en probleemoplossing. Deze Disney strategie kan een goed hulpmiddel zijn om te komen tot een meer (of goed) overwogen resultaat waarmee de coachee verder kan.

Het sloot ook goed aan bij deze coachee. De vloerankers ‘Dromer’ en ‘Criticus’ zijn als woorden heel herkenbaar voor hem omdat hij veel droomt en deze dromen daarna als ‘Criticus’ van zichzelf bij voorbaat weer de das omdoet.
Eén van de in het intakegesprek door hem genoemde ‘gereedschappen om daarmee aan de slag te kunnen gaan’ is het zelf houden van de regie over wat er met hem gebeurd. In zijn leven bepaald vrijwel altijd een ander, of de situatie, of zijn ziekte, wat er plaatsvindt.

In dit coachgesprek gaf de coachee aan dat het thema voor die dag ‘het houden van regie versus het niet houden van regie’ is. 

Ik vertelde hem dat ik wilde werken met ‘De Walt Disney-strategie’ en legde hem uit wat deze methodiek inhoudt. Desgevraagd stelde de coachee als dilemma: ‘Het nemen van regie is niet zo moeilijk, maar wel: hoe hou ik de regie vast.’
 
Ik heb hem op de geëigende momenten in het gesprek één van de vloerankers gegeven en gevraagd deze ergens op de vloer in de kamer neer te leggen. Hij moest even aan deze werkwijze wennen (“Mag ik ‘m echt hier neerleggen?”), maar hij pakte het al snel op en kwam al pratend en denkend tot voor hem nieuwe, en bruikbare, inzichten.

Mede dát maakt deze gesprekken ook leuk; het is de coachee die tijdens de gesprekken nieuwe inzichten en ideeën krijgt . Je ziet als het ware tijdens de coachgesprekken de lampjes aangaan en de kwartjes kun je horen vallen.

Met deze coachee was het erg leuk om dat te zien gebeuren. Zo kom je al snel met elkaar in een flow waarin het coachgesprek bijna als vanzelf gaat. Ik kan daar heel erg van genieten!
Eén voorbeeld van wat goed ging (er ging veel meer goed), was dat de coachee bij het vloeranker ‘Dromer’ naar aanleiding van mijn vragen zichzelf realiseerde dat zijn droom niet is ‘de regie vasthouden’. Zijn droom was, zoals hijzelf zei: “Mijn droom is: ‘Van mezelf houden!’” Daarover doordenkend realiseerde hij zich: “En als ik van mezelf hou, dan heb ik vierkant schijt aan wat anderen denken en ga ik het gewoon doen! Als ik van mezelf hou komt er op een gegeven moment iemand langs die met me mee zou willen!”

Toen ik hem vroeg wat dan voor hem de toegevoegde waarde is van het van jezelf houden, antwoordde hij:
 
“Op een toneel staan en gek doen; van waarde zijn voor anderen; gezien worden; een relatie.” En dan, relativerend: “Op een toneel staan is niet echt nodig. Wat wel nodig is: meer ‘zijn’ zonder het masker op te hebben van de speler. Van mezelf houden zoals het nú is! Met deze ziekte en dán iemand tegenkomen die van me houdt zoals ik ben.
Dát is de droom! Dát is wie en wát ik ben!” 
Dat gezegd hebbende zegt hij: “Dáár zit het in! Het zit ‘m niet in geld en glitter, maar in het van mezelf houden!”
 
Toen ik hem daarna vroeg: “Hoe weet je dat je het bereikt hebt?”, antwoordde hij: “Ik voel dan dat ik op de goede weg ben qua acceptatie van mezelf en dat wordt bevestigd door de ander.” Direct viel het hem op dat hij het toch weer koppelde aan ’de ander’ en hij vervolgde: “Maar het begint bij mij.”

Wat ik mooi vind aan dit coachgesprek was dat de verschillende fases uit deze methodiek (Dromer, Realist en Criticus) op een natuurlijke manier in elkaar overvloeiden. Er was genoeg gezegd over de “Dromer’ en de coachee ging als vanzelf over naar de ‘Realist’ en daarna naar de ‘Criticus’. We zaten in een fijne flow. En dat maakte dat dit gesprek mij ook veel energie gaf.

Het effect op de coachee was dat hij op een fijne, bij hem passende manier, mocht dromen. Hij kon zijn gedachten richten. En hij kon er positief kritisch naar kijken en er goede conclusies uit trekken. Je zag hem gewoon (letterlijk) groter worden en meer tevreden met zichzelf worden!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.