Dag van de leerplicht

Als je het woord ‘leerplicht’ leest, geeft je dat misschien het tegenovergestelde idee: niet een ‘recht op onderwijs’ maar een ‘verplichting tot onderwijs’. Veel jongeren lijken dat vaak wel zo te voelen.
 
Het mooie van coaching is dat het geen verplichting is!
 
Dat werkt ook niet.
Ik heb een keer een coachee gehad die een soort van gestuurd was. “Ga jij maar eens een paar keer met Jan praten, dat zal je goed doen!”
 
Dat is zeker waar, maar alleen maar als het vanuit je eigen motivatie is.
 
Dan sta je er open voor om naar jezelf en je eigen handelen te kijken. Dan sta je er voor open om met jezelf aan de slagte gaan, om geconfronteerd te worden met die dingen in je leven die moeilijk zijn, waar jij wellicht keuzes hebt gemaakt 
die je achteraf liever niet gemaakt zou willen hebben.
 
Coaching draait om:
 
    • Ontdekken
    • Bewust worden
    • Keuzes maken

 

Dat is wat je leert in een coachingtraject.
 
Je leert hoe je dat doet, hoe je je eigen antwoorden vindt en kunt toepassen in je leven. Zodat je die belangrijke (en minder belangrijke) keuzes kunt maken op een verantwoorde manier. Verantwoord naar jezelf en naar anderen.
 
Wat zijn dan resultaten van coaching?
 
Een aantal van mijn coachee’s omschreven dat als volgt:
 
– “Wat het mij gebracht heeft? Na 3 gesprekken merkte ik al resultaat.
Hou je vast:
De relatie met mijn vrouw is veel beter geworden (zij is, doordat ik veranderd ben, óók veranderd); de relatie met mijn kinderen, mijn broers en moeder is verdiept. Ik sta nu heel anders in mijn werk. Zelfs zó anders dat mijn budget, na een
aantal jaren steeds gekort te zijn, dit jaar verdubbeld is!” (Man, 39)
 
– ” Ik weet nu dat ik naar mezelf moet en mag luisteren” (Vrouw, 33)
 
– “Het is allemaal een stuk overzichtelijker en positiever geworden, vooral het proces van het overlijden van mijn vader.” (Man 38)
 
– “Ik ben een vrouw en niet meer dat meisje!” (Vrouw, 33)
 
– “Ik merk dat het mij oplucht als ik mijn gedachtes en ideeën deel.” (Vrouw, 35)
 
-“Ik ben gestopt met mezelf wegcijferen ten gunste van anderen. Ik ben net zo belangrijk als anderen. Daardoor ben ik niet meer bang om mezelf te zijn en te laten gelden. Hierdoor krijg ik leuke feedback en reacties van mensen en dat vergroot 
weer mijn zelfvertrouwen” (Man, 26)

 

Vraag jij je af of coaching voor jou iets zou kunnen zijn en wat ik voor jou zou kunnen betekenen? Klik hier voor het maken van een, geheel vrijblijvende, eerste afspraak waarin we ons aan elkaar voorstellen en ik uitleg geef over de coaching.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.