“Verdriet is de tol die we betalen voor de Liefde” 


Coaching bij verlies en rouw

lege schommel


Iedereen krijgt in zijn leven vroeg of laat te maken met ‘obstakels’ in zijn leven. En vaak lukt het ons om daar op een goede manier mee om te gaan.

Maar soms zijn er momenten dat we het niet meer weten; dat we vastlopen omdat het te heftig is. Of er gebeurd teveel tegelijkertijd. Dat zijn vaak periodes van veel verdriet, huilen, je boos, machteloos en alleen voelen.

Je snapt niet dat de wereld doorgaat, dat niet alle mensen stilstaan. Want, voor jou staat de wereld wel stil. Middelpunt Coaching biedt daarom coaching bij rouw en verlieservaringen. Denk dan niet alleen aan het verwerken van het overlijden van een dierbare. Verlies- of rouwverwerking is meer dan dat. Je kunt daarbij denken aan:

 • Overlijden van een dierbare 
 • Overlijden van iemand met wie je een moeizame relatie had 
 • Na een miskraam 

Maar ook bij: 

 • Verlies van een baan 
 • Echtscheiding 
 • Leren leven met een beperking 
 • Verminderen van je gezondheid en daardoor van mogelijkheden 
 • Een burn-out 

Misschien staat jouw vraag hier niet tussen. Klik hier om contact met mij op te nemen voor de mogelijkheden. 
“Van alles kan me afleiden, maar in dat alles mis ik haar. En thuis is het voor altijd leeg. De wereld draait door, ook in de kerk, en ondanks dat ik weet dat ze bij God thuis is, sta ik stil en vraag me af hoe ik ooit verder kan.”

Verwerking van rouw en/of verlies vraagt veel van ons. Het heeft invloed op onze emoties, ons denken en ons functioneren. En dat terwijl we daar over het algemeen geen ervaring mee hebben: we krijgen bij onze geboorte geen handleiding mee hoe we dat kunnen doen.

Verlies vraagt om rouw en rouwen is een normale manier van omgaan met dat verlies. Op die manier vind je opnieuw je weg in een wereld die voor jou voorgoed is veranderd. Vaak lukt je dat met steun van de mensen die je om je heen hebt.; maar soms lukt dat niet en heb je extra steun nodig.

Rouw is geen ziekte. 

Maar, je kunt er wel ziek van worden. Vooral als het gaat om aan werk gerelateerd verlies als ontslag, gedwongen overplaatsing, een misgelopen promotie. Dan komen er vragen als:

 • Waarom ik? 
 • Wie ben ik zonder mijn werk, mijn functie? 
 •  Wat beteken ik nog voor een ander?  

Verlies van werk is voor veel mensen een traumatische ervaring . Het is namelijk meer dan alleen het verliezen van je inkomen. Je verliest bijvoorbeeld status, zekerheid, zelfvertrouwen, het erbij horen. Zolang je werk hebt zijn deze zaken vanzelfsprekend; na ontslag vallen die zekerheden weg. De rouw die dan komt, hoort bij het je losmaken van de baan die je had en alles wat daaraan verbonden was. Dat proces van rouw is nodig om op een gegeven moment weer verder te kunnen.

Folder coaching bij verlies en rouw


Door het invullen van dit formulier ga je akkoord met het veilig opslaan en verwerken van jouw gegevens volgens het privacy statement.

Vraag hier de folder 'Coaching bij verlies en rouw' aan.
Voornaam: *
Achternaam: *
E-mail: *
Bericht:
Captcha: *

piekerende vrouw


“Na 24 jaar word ik ontslagen. Ik had nooit gedacht dat het zoveel impact op mij zou hebben. Mijn hele zekerheid is weg: Ik heb geen werk, geen inkomen en geen collega’s meer. Anderen zeggen tegen mij: ‘Wees jij maar blij, straks denk je: Er is meer dan deze werkgever’. Maar ik kan er niet meer van slapen; ik hoop dat hier snel een einde aankomt.”
Hoe je met verlies en rouw omgaat hangt bijvoorbeeld af van je persoonlijkheid, je opvoeding, je relatie met degene die je mist, de omstandigheden waarin het plaatsvindt. 

Met andere woorden: je hebt het (lang niet altijd) voor het zeggen. Dat is hoe het gaat. Iedereen is anders en gaat anders met rouw om.

Voor wie is coaching bij verlies en rouw geschikt? 

Rouw coaching is voor diegenen onder ons die een ernstig verlies hebben meegemaakt en niet alleen willen zoeken naar hoe hier op een goede manier mee om te gaan, maar niemand om zich heen hebben die hen begrijpt, die er tijd voor maakt. 

 Waarom coaching bij verlies en rouw? 

Als je het over rouw hebt, is voor iedereen het vertrekpunt anders. Daarom ben jij de enige die daar het antwoord op kan geven. Daarmee kunnen de te bereiken doelen ook heel verschillend zijn, bijvoorbeeld: 

 • Het verwerken van een verlies
 • Het accepteren van een verlies 
 • Het loslaten of overgeven van een verlies 
 • Het opnieuw vinden van de eigen kracht 
 • Hoe help je de mensen om je heen om jou te helpen. 
 • Hoe kan ik ooit weer verder? 
 • Wie ben ik zonder…..? 
boomblad op een plank
“Iedereen wil je helpen maar weet eigenlijk niet hoe; ze staan met hun mond vol tanden. En lijken het nooit goed te doen, of het juiste te zeggen. En zelf weet je dat ook niet. 
Ze zeggen: je kunt me altijd bellen. Maar dat doe je toch niet? 
Ik heb bijvoorbeeld een jaar in de kerk naast de lege stoel van mijn overleden man gezeten. Ik denk dat niemand daar durfde te gaan zitten. Dat was héél eenzaam. 
Aan de andere kant had ik me ook weer niet met íedereen naast me gemakkelijk gevoelt. 
Kortom je begrijpt niets van je zelf dus hoe moet een ander je helpen dan?”

gescheurde droge grond
Het traject 

Uit het voorgaande blijkt wel dat er geen algemene informatie te geven is over hoe rouw verloopt. 
Daarmee is het ook niet mogelijk om in algemeenheid aan te geven hoe het traject coaching bij verlies en rouw zal verlopen. 

Het is een individueel traject dat we dan ook samen zullen vormgeven. 
De lengte van dit traject zal dan ook in gezamenlijk overleg vastgesteld gaan worden. Mochten er meer of minder gesprekken nodig zijn, is dat geen probleem.

Ja, ik wil weer verder na mijn verlies!

Ja, ik wil mijn eigen kracht weer vinden?

Ja, ik wil mijn verlies accepteren!

Klik hier om je aan te melden!
Door groei tot bloei


Contactgegevens:


Middelpunt Coaching

HoofddorpKvK-nummer 68448481

St!R registratienummer 1384198info@middelpuntcoaching.nl


© Copyright 2018 - middelpuntcoaching.nl